HELLEND DAK ISOLEREN AAN DE BINNENZIJDE

De isolatie van een hellend dak gebeurt het vaakst langs de binnenzijde. Er is een enorme waaier aan mogelijkheden om een hellend dak degelijk te isoleren. Dit hangt niet alleen af van de persoonlijke keuze van het isolatiemateriaal, maar ook van de structuur van het dak (gordingendak of spantendak). Mits de nodige vaardigheden van de bouwheer kan dit perfect zelf uitgevoerd worden. Besteed je het werk liever uit dan is Isolteam een geschikte partner. Contacteer ons voor meer informatie rond het plaatsen van isolatiemateriaal in een hellend dak.

Op zoek naar een ander type dakisolatie?

Gordingendak isoleren

Gordingendak isoleren

Bij oudere woningen heb je vaak te maken met een gordingendak. Deze gordingen zijn zware dwarsbalken die evenwijdig lopen met de dakgoot. Aan weerzijden worden de gordingen ingemetseld in de muur. Boven op de gordingen worden kepers bevestigd, die op hun beurt het onderdak, de panlatten en de dakbedekking dragen. Deze kepers steunen onderaan op de muurplaat en bovenaan op de nokbalk. Ze zijn vaak slechts 6 tot 8 cm dik, te weinig om voldoende isolatie te kunnen plaatsen. Er zijn echter oplossingen.

hellend dak met rotswol en PIR

Luchtdicht isoleren zonder bijkomend dampscherm

Om een gordingendak te isoleren, werk je best in 2 lagen. De eerste laag wordt verticaal aangebracht tussen de kepers en hiervoor gebruik je best minerale wol of houtwol (Isoconfort 32, Isocofort35, Rockroof Flexi, Thermoflex). Voor een tweede laag kan je bijvoorbeeld kiezen voor een vaste PUR/PIR-plaat zoals Wall L of Eurowall die je horizontaal aanbrengt tussen de gordingen. Deze platen zijn langs weerszijden voorzien van een aluminium cachering en vormen een doorlopend isolatieschild. De naden tussen de platen kleef je af met alutape. Eventuele kieren worden opgeschuimd met PU-schuim. Zo bekom je een damp- en luchtdichte afwerking en is de plaatsing van een apart dampscherm overbodig.

Luchtdicht isoleren is belangrijk

Een alternatiever methode om een gordingendak te isoleren is de kepers uit te dikken door extra houten latten naast de keper of tussen de gordingen vast te maken. Zo creëer je meer ruimte om een dikkere tweede laag minerale wol of houtwol te plaatsen. Deze bijkomende structuur kan meteen een goeie basis vormen voor de latere afwerking. Bij deze manier van werken moet je wel degelijk onder de isolatie een lucht- en dampscherm aanbrengen (Vario KM duplex). Kleef de naden van het dampscherm af met een speciale tape (Vario KB1) en zorg ook voor een luchtdichte afwerking aan de vloer, muren en dakramen (Vario Double fit). Een nauwkeurige uitvoering van het dampscherm verhindert inwendige condensatie in de structuur van het dak. 

dampscherm gebruiken om dak te isoleren

Nieuwe gebouwen hebben meestal een spantendak en dat maakt het isoleren ervan een stuk makkelijker. De spanten worden op een vaste afstand van elkaar geplaatst (45-60 cm), lopen van muurplaat naar nok en hebben een hoogte van 18 cm tot 24 cm. Er kan dus makkelijk in één dikte een flexibel isolatiemateriaal geplaatst worden. Het geheel luchtdicht afwerken met een dampscherm en klaar is Kees!

Producten die hiervoor geschikt zijn: Isoconfort 32, Isoconfort 35, Rockroof Flexi, Thermoflex.

Bij gelijke spantafstand kan er ook gebruik gemaakt worden van spijkerflensdekens (Rollisol Plus, Rockroof Sidefix). Deze isolatierollen hebben een vaste breedte van 45 of 60 cm en zijn voorzien van een alubekleding waardoor een apart dampscherm niet meer hoeft. Dankzij hun zijdelingse flenzen kunnen deze dekens aan de spanten worden vastgeniet. Je hoeft dan enkel nog de naden af te tapen en klaar. Algemeen wordt nochtans aangenomen dat het gebruik van "naakte" isolatiedekens met een apart dampscherm veruit de beste resultaten garandeert. De Lambda-waarde van deze laatste is dan ook een stuk beter dan van spijkerflensdekens.

houtwol dakisolatie

Bescherming tegen koude en hitte met houtvezel

Voor het isoleren van een hellend dak kan dus ook gekozen worden voor flexibele houtwolplaten, zoals de Thermoflex van Gutex. Deze panelen bieden door hun typische eigenschappen een goede bescherming tegen koude, hitte, geluid en vocht. Bijkomende voordelen zijn hun uitermate ecologisch karakter en het feit dat ze bijdragen aan een verbeterde faseverschuiving. Zeker in combinatie met een vaste onderdakplaat Multiplex Top blijft het gebouw merkelijk langer aangenaam koel tijdens extreme hitte in de zomer.

kelder isoleren met cellenglas

Andere isolatietoepassingen

Naast de verschillende soorten dakisolatie heeft Waeyaert-Vermeersch ook het nodige materiaal om muren, vloeren, kelders en gevels van isolatie te voorzien.

Heb je vragen? Contacteer ons!

Duid aan wat van toepassing is

 


* verplicht in te vullen veld

 
CAPTCHA