EPS

EPS is een veelzijdig isolatiemateriaal dat door zijn goede isolerende eigenschappen en aantrekkelijke kostprijs zeer veel toegepast wordt in allerlei bouwprojecten. EPS-platen zijn zeer licht, makkelijk hanteerbaar en zijn verkrijgbaar met rechte boord, slag rondom of tand- en-groefverbinding.

ONTDEK ONZE EPS ISOLATIE

Op zoek naar een ander type isolatiemateriaal?
 

Productie van EPS

EPS wordt gemaakt van polystyreenkorrels die onder verhitting uitzetten en aan elkaar kleven. Het wordt in mallen geëxpandeerd om vervolgens in blokken gesneden te worden. Tijdens dit expansieproces worden er oneindig veel luchtbellen in de EPS parels gevormd, die een grote hoeveelheid stilstaande lucht vasthouden. 98% van het volume EPS bestaat uit lucht. Door de geringe nood aan grondstof kan de kostprijs voor EPS zeer democratisch worden gehouden.

EPS daktoepassing

Toepassingen EPS

EPS wordt voornamelijk voor spouw- en vloertoepassingen gebruikt, al kan het ook voor het isoleren van platte daken worden aangewend en in een specifieke versie zelfs voor hellende daken in landbouw en industrie. Tegelijk is het zeer populair als drager van crepi voor buitengevels.

EPS 150

EPS 150

EPS 150 is een standaardplaat uit geëxpandeerde polystyreen met een bruto drukweerstand van 150 kPa. De plaat isoleert zeer degelijk (lambda 0.035 W/m.K) en wordt vaak gebruikt als vloerisolatie voor residentiële gebouwen. Ze zijn ongevoelig voor vocht en zijn indien gewenst ook leverbaar met sponning.

EPS Alumo

Alumo

Alumo is een isolatiepaneel in EPS, tweezijdig bekleed met een witgelakte gewafelde aluminiumfolie 40 micron. Deze is speciaal ontworpen als onderdakisolatie voor loodsen, stallen en industriële gebouwen. De uitvoering is meestal met sponning aan de lange zijde. De bekleding van de platen werkt niet alleen thermisch, maar zorgt ook voor een optimale lichtweerkaatsing en spreiding. Hun variabele lengtes tot 13 m laat efficiënt werken toe, ook bij grote overspanningen.

voordelen van EPS isolatie

Voordelen van EPS

•    Degelijk isolerend: lambda 0.031 – 0.040 W/m.K
•    EPS veroudert nauwelijks en heeft een blijvende isolatiewaarde
•    Het is vrij ongevoelig voor vocht
•    Rotvrij, schimmelvrij
•    Drukvast, beloopbaar
•    Zéér licht en makkelijk te verwerken
•    Verkrijgbaar in verschillende densiteiten en druksterktes

EPS versus XPS

EPS en XPS zijn beiden kunststofmaterialen. Ze zijn verwant aan elkaar, maar hebben een verschillend productieproces en daaruitvolgend een andere structuur. EPS panelen zijn versneden uit blokken en bestaan uit parels (bolletjes) terwijl XPS gladde platen zijn die voortkomen uit een extrusieproces. EPS en XPS hebben een vergelijkbare isolatiewaarde maar XPS is door zijn extreem gesloten cellenstructuur vochtongevoeliger dan EPS. XPS is ook verkrijgbaar met een zeer hoge drukweerstand (tot 700 kPa).