Vloerisolatie is in de eerste plaats noodzakelijk boven volle grond en boven onverwarmde vertrekken als (kruip)kelders en terrassen. Bij het gebruik van vloerisolatie verminder je niet alleen de stookkosten maar verhoog je vooral het comfortgevoel aanzienlijk. In tussenverdiepingen kan vloerisolatie zowel een thermische als akoestische meerwaarde hebben. Welk materiaal je hiervoor dient te gebruiken is afhankelijk van de situatie:
Een betonvloer isoleren
Beschik je over een betonnen draagvloer dan kan je gebruik maken van vaste platen. Afhankelijk van de beschikbare hoogte heb je de keuze uit verschillende soorten isolatie. Is de hoogte eerder beperkt dan kies je best voor PUR/PIR platen (Eurofloor, Floor LE) of resolplaten (Kooltherm K3). Deze hebben een uitstekende thermische isolatiewaarde op een geringe dikte. Plaats steeds boven én onder de isolatie een PE-folie, zo komt er geen vocht (opstijgend vocht of chapevocht) tussen de platen terecht.
Laat de vloeropbouw toe om dikker te isoleren, kan je kiezen voor XPS (Ursa N3L), EPS (EPS 150) of cellenglas (Foamglas Board T4+). Deze isoleren thermisch iets minder dan PUR/PIR of resol, maar hebben dan wel andere voordelen als hogere drukweerstand, betere bestendigheid tegen vocht.
Het spreekt voor zich dat de isolatieplaten goed aaneensluitend dienen geplaatst te worden en de kieren en spleten moeten worden opgespoten met PUR-schuim.
Ursa N III L
Ursa N III L is een harde polystyreen plaat voorzien van L-sponning en geschikt als thermische isolatie voor o.m. dekvloeren, draagvloeren en industriële vloeren..
Isoleren met gespoten PUR of isolerende mortels
Om praktische redenen wordt er ook vaak gekozen voor een ter plaatse gespoten PUR of een isolerende mortel. Op deze manier kan je makkelijk leidingen en technieken isoleren en werk je bovendien perfect naadloos. Het ter plaatse spuiten van PUR of isolerende mortels kan ook fungeren als een uitvullingslaag. Dit soort isolatie wordt best door een professionele plaatser uitgevoerd.
Een houten vloer isoleren met minerale wol of houtvezel
Een houten vloerstructuur kan je best isoleren met minerale wol of houtwol van Gutex. Deze kan je perfect op maat snijden en tussen de kepers of balken klemmen. Zo ben je zeker dat de isolatie overal goed aansluit en isoleer je niet alleen thermisch maar ook akoestisch. Breng onder de isolatie telkens een goed afgewerkt dampscherm aan. Dit verhindert dat er vocht doorheen de isolatie in de structuur terecht komt.
Een zoldervloer isoleren
Een zoldervloer is best eenvoudig en snel te isoleren. Wordt de zoldervloer nauwelijks betreden dan volstaat het een deken uit minerale wol (Isoconfort 32, Isoconfort 35, Rockroof Flexi Plus) of uit houtwol (Thermoflex) uit te rollen. Plaats bij een houten vloer een dampscherm onder de isolatie. Bij een betonvloer is dit niet nodig, want door de dikke betonlaag is de lucht- en dampdichtheid al gegarandeerd. Moet de vloer toch beloopbaar zijn, dan kies je voor een vaste, drukvaste plaat uit XPS (Ursa N3L), PUR of PIR (Eurofloor, Floor LE) of Resol (Kooltherm K3). Deze kan je gewoon als een puzzel op de bestaande vloer openleggen op voorwaarde dat de ondergrond vlak is. Eventuele kieren spuit je dicht met PU-schuim. We dekken de isolatie af met een OSB-plaat en de zolder kan benut worden. Is de hoogte eerder beperkt kies je beter voor PUR/PIR platen (Eurofloor, Floor LE, Premium Floor LE)
Floor LE van Unilin Insulation
Utherm Floor LE zijn isolatieplaten die geschikt zijn voor vloertoepassingen, eventueel in combinatie met vloerverwarming. Deze platen zijn voorzien van een meerlaags gasdicht laminaat met rasterprint.
Akoestische isolatie van vloeren
Hou er rekening mee dat harde platen (PUR/PIR, resol, XPS, EPS, cellenglas) enkel thermisch isoleren en dus nauwelijks of zelfs helemaal niet akoestisch. Wil je toch iets doen aan storend geluid dan werk je best met geëxtrudeerde polyethyleen (vb. Acoustic foam 4x2) of indien voldoende ruimte een harde rotswolplaat (Rockfloor Solid) of houtwolplaten (Thermofloor of Thermosafe) in het principe van zwevende vloeren. Deze contactgeluidisolatie verhindert contact tussen de trillingsbron en het contactoppervlak. Ook hier is een correcte plaatsing van ontzettend groot belang om geluidsbruggen te voorkomen. Vraag ons hierover vrijblijvend meer info.
Acoustic Foam 4x2
Acoustic Foam op rol is geschikt voor contactgeluidsisolatie tussen dragende en zwevende vloeren. Het gebruikte product beantwoordt aan de categorie Ia NBN S 01-400 en haalt een akoestische verbeteringsindex van 27 dB volgens de referentienorm ISO 717.
Andere isolatietoepassingen
Naast de verschillende soorten vloerisolatie heeft Waeyaert-Vermeersch ook het nodige materiaal om muren, daken, kelders en gevels van isolatie te voorzien.