Kurk

Kurk als isolatiemateriaal

Kurk is een hergroeibaar materiaal, de kurkeik hernieuwt voortdurend zijn eigen bast. Na 25 jaar groei wordt de boom omzichtig “gepeld” zonder beschadigingen aan te brengen. Zo kan de kurkeik decennia lang de grondstof leveren voor kurkisolatie.

Kurk is beschikbaar in plaatvorm of korrels en wordt gebruikt voor verschillende toepassingen. Het kan geproduceerd worden in verschillende densiteiten en diktes, afhankelijk van de gewenste toepassing. 
 

Op zoek naar een ander type isolatiemateriaal?

Gevel

Verder kan je kurk gebruiken als gevelisolatie, zowel binnen als buiten, als basis om te bepleisteren of zelfs onbepleisterd!

Spouw

Kurk heeft een behoorlijk lambda-waarde (gemiddeld 0,045 W/m.K) en kan perfect aan de vochtige omstandigheden van een spouw weerstaan. Met een spouwanker prik je makkelijk door het materiaal, wat de plaatsing vergemakkelijkt. Bovendien is kurk een dampopen materiaal en in veel gevallen is dit een voordeel. Vanaf een bepaalde dikte kan een sponning voorzien worden die een naadloze uitvoering mogelijk maakt.

Vloer

Op kurkisolatie kan je perfect een natte chape aanbrengen.
Ook wordt kurk gebruikt als onderlaag voor bijvoorbeeld laminaatparket of massief parket. Het heeft dan niet alleen een thermische functie, maar draagt ook bij aan een betere geluidsisolatie.
 

Kurk als akoestische isolatie

In combinatie met kokos wordt kurk toegepast als akoestische vulling van tussenwanden, voorzetwanden of verlaagde plafonds.
Kurk kan tevens dienen als akoestische ontkoppeling bij een droge vloeropbouw.
 

Kurk als isolatie voor plat dak

Kurk kan verkleefd worden aan de ondergrond en het is tevens mogelijk om er een pvc-dakhuid op te verlijmen. Mechanische bevestiging van de kurk is uiteraard ook mogelijk.
 

Hoe wordt kurkisolatie gemaakt?

Kurk is afkomstig van de kurkeik. De dikke schors van deze boom wordt om de 8 tot 10 jaar gepeld. Daarna rust de schors 6 maanden tot één jaar en wordt ze gekookt. Na het droogproces volgt de vermaling tot korrels. Onder hoge druk en met behulp van stoom worden de korrels tenslotte geëxpandeerd tot platen.

Bij de productie worden geen chemicaliën of kunstmatige additieven gebruikt. Kurk is dus een 100% ecologisch materiaal met degelijke thermische en akoestische eigenschappen.

Kurk als isolatiemateriaal

Voordelen van kurk als isolatiemateriaal

  • Geschikt in vochtige ruimtes
  • Eenvoudig te bewerken
  • Uitstekend geschikt als thermische en akoestische isolatie
  • Duurzaam materiaal
  • Ecologisch isolatiemateriaal

Kurk, een duurzaam isolatiemateriaal

Bovendien is kurk vochtongevoelig, irriteert niet en is schimmelvrij. Tot slot heeft het een goeie brandclassificatie (klasse B2).
Kurk is verkrijgbaar in korrels, platen en rollen.

Heb je vragen over kurk? Contacteer ons!

Duid aan wat van toepassing is

 


* verplicht in te vullen veld

 
CAPTCHA