Rotswol

Rotswol is een minerale wol die zeer geschikt is als isolatiemateriaal voor een brede waaier aan toepassingen. Net zoals glaswol is het een veelzijdig product dat thermisch én akoestisch isoleert en bovendien zeer brandveilig is.

ONTDEK AL ONZE ROTSWOL ISOLATIE

Op zoek naar een ander type isolatiemateriaal?

productie rotswol

Hoe wordt rotswol gemaakt?

Rotswol wordt vervaardigd uit het vulkanisch gesteente basalt (ook wel diabaas genoemd).De steenmassa wordt gesmolten bij ongeveer 1400 °C. en wordt vervolgens met een zogenaamde spinner weggeslingerd. Hierdoor stolt de vloeistof weer tot draden. Samen met een bindmiddel worden de rotswolvezels in een verhardingsoven gevormd tot een deken of mat.

toepassing rotswol

Voordelen van steenwol

  • Rotswol is een zeer degelijke thermische isolator (lambda van 0.033 tot 0.040 W/mK)
  • Het isoleert tevens akoestisch zeer goed
  • Het smeltpunt van rotswol ligt een stuk hoger dan bij andere isolatiematerialen (+/- 1300 °C), waardoor het een uitstekende brandweerstand haalt
  • Door zijn hoge densiteit kan rotswol in veel toepassingen gebruikt worden, ook als vloerisolatie en isolatie voor plat dak.
  • Rotswol is goed recycleerbaar
  • Het is een natuurproduct dat perfect past in een circulaire economie. Het heeft een lange levensduur (tot 75 jaar)
  • Rotswol is vlot verkrijgbaar en weinig onderhevig aan prijsschommelingen.
Rockfit premium spouwplaat

Rockfit Premium

Rockfit Premium is een extra stevige en waterafstotende spouwplaat (50 kg/m³) met een hoge thermische prestatie. Het is ook leverbaar met een zwart vlies voor toepassing in vliesgevels met open voegen. Het is een allround isolatieplaat, zowel thermisch als akoestisch geschikt voor gebruik in gemetste spouwen, woningscheidende wanden, vliesgevels en houtskeletbouw.

Rocksono Base Vario Rockwool

RockSono Base van ROCKWOOL

De RockSono Base van ROCKWOOL is een lichte en veerkrachtige rotswolplaat (ca. 35 kg/m³), geschikt voor thermische, geluidsisolerende en brandwerende vulling in metalen en houten binnen- en voorzetwanden. De plaat vermindert geluidsoverlast door zijn optimale geluidabsorptie, is onbrandbaar en verhoogt dus de brandwerendheid van de constructie.

caproxx

Caproxx van ROCKWOOL

Caproxx Energy van ROCKWOOL is een uiterst brandveilige dakisolatieplaat met heel goede thermische prestaties. Deze lichtgewicht rotswol isolatieplaat is goed beloopbaar tijdens en na de installatiewerkzaamheden. Caproxx Energy dakisolatieplaten zijn onbrandbaar, vormvast en ook geschikt voor het isoleren van gebogen daken. Brandklasse A en een lambdawaarde van 0.038 W/m.K biedt de ideale combinatie voor een goed geïsoleerd, brandveilig dak. Bovendien is deze plaat geschikt voor diverse dakafdichtingen.

toepassingen van rotswol

Toepassingen van rotswolisolatie

Rotswol wordt toegepast als thermische, akoestische én brandveilige isolatie. Het houdt het gebouw warm in de winter en fris in de zomer. Het wordt veelzijdig ingezet voor het isoleren van spouwmuren, scheidingswanden, woningscheidende muren, vloeren, platte en hellende daken, roosteringen enz .. 

Wat is het verschil met glaswolisolatie?

Zowel steenwolisolatie als glaswol worden gebruikt als thermische en akoestische isolatie. Beide materialen vallen onder de noemer minerale wol. Je kan deze materialen gebruiken in spouwmuren, binnenmuren, plafonds, vloeren, daken... Let wel, als het isolatiemateriaal vochtig wordt, gaat de isolatiewaarde snel achteruit. Een dampremmende folie aan de binnenzijde plaatsen, is bij beide soorten aan te raden, bij binnentoepassingen. Het verschil tussen glaswol en rotswol of steenwolisolatie zit in eerste instantie in de grondstoffen. Bij glaswol zijn dit gerecycleerde glasscherven, gecombineerd met zand, kalk en andere natuurlijke grondstoffen. Bij rotswol is de basis een vulkanisch gesteente (basalt). 

ONTDEK MEER OVER GLASWOLISOLATIE