Isoleren van spouwmuren levert veel voordelen op
De meeste gevels bestaan uit een buitenmuur (gevelsteen) en binnenmuur (in een dragende functie) met daartussen een luchtspouw. De spouw verhindert dat er vocht van buiten naar binnen kan trekken. Vanaf de jaren 70 werd, onder invloed van de oliecrisis, die spouw steeds vaker opgevuld met isolatie. Door de EBP-wetgeving in 2006 kwam alles nog eens in een stroomversnelling. Vandaag de dag is spouwmuurisolatie een must. Spouwmuurisolatie helpt je om de thermische prestaties van de woning te verhogen en te voldoen aan de opgelegde energieprestatienormen. Spouwmuren isoleren levert alleen maar voordelen op: een hoger comfortgevoel, een lagere energierekening en een grote bijdrage voor een beter milieu. Spouwmuurisolatie kan zowel bij nieuwbouw als renovatieprojecten toegepast worden. Bij bestaande woningen is het na-isoleren van de spouwmuur in de meeste gevallen mogelijk en sterk aan te raden. Dit gebeurt best door een erkend aannemer of plaatser. Contacteer ons en we helpen u graag verder. Bij Waeyaert-Vermeersch hebben we een uitgebreid aanbod aan spouwmuurisolatie en begeleiden we u graag in het vinden van de ideale oplossing.
Voordelen van spouwmuurisolatie
- Energiebesparing
- Minder vochtproblemen
- Budgetvriendelijk
- Milieuvriendelijke oplossingen
- Ook bij renovaties
Waeyaert-Vermeersch beschikt over een ruim aanbod aan isolatiematerialen. Wil je meer informatie of advies?
Hoe isoleer je een spouwmuur?
Een spouw kan je met veel verschillende materialen isoleren. Je kan kiezen voor kunststofplaten maar ook minerale wol kan een optie zijn. Vaak gebruikt zijn de standaard PUR/PIR-platen. Het zijn stevige, lichte platen met een tand-en-groefverbinding die langs weerszijden bekleed zijn met een meerlagencomplex van kraftpapier en metaalfolies. Ze bieden een zeer degelijke thermische isolatie zelfs op geringe dikte. Voorbeelden uit ons uitgebreid gamma zijn de Utherm Wall L en de Eurowall.
Wat is de lambda-waarde van PUR PIR spouwisolatie?
De gemiddelde lambda-waarde van de PUR/PIR spouwisolatie is 0.022W/mK, maar dankzij een doorgedreven productontwikkeling zijn er al enkele jaren PIR-platen beschikbaar met een verbeterde lambda van 0.020 W/m.K zoals de Premium Wall LE of zelfs 0.022 W/mk zoals Eurowall.
Wenst u meer informatie over de verschillende lambda-waarden of advies bij het kiezen van de PUR/PIR-plaat die het beste past bij uw project? De experten van Waeyaert-Vermeersch helpen u graag verder!
PUR/PIR-platen met een brandklasse D
Een zwakker punt van de standaard PUR/PIR-platen is de brandklasse Euro E/F. Maar fabrikanten van deze soort isolatieplaten hebben hier een antwoord op gevonden door de ontwikkeling van PUR/PIR-platen met een brandklasse D. De Wall A en de Powerwall bieden je de mogelijkheid om ook geventileerde gevels op een betrouwbare en brandveilige manier degelijk te isoleren. Wil je een dunnere spouwplaat met een nog betere brandklasse? Opteer dan voor resolplaten.
Powerwall
Powerwall is een isolatieplaat met een kern in TAUfoam met een bijzondere celstructuur; bekleed met aan beide zijden een licht gewafelde zuivere aluminiumfolie van ca. 50 micron met een raster aan 1 zijde. Powerwall heeft een tand-en-groefkliksysteem.
Andere soorten kunststofplaten voor spouwisolatie
XPS of EPS platen als isolatie voor uw spouwmuren
Andere kunststofplaten die als spouwisolatie gebruikt kunnen worden zijn XPS of EPS platen. De thermische waarde van beiden ligt op een vergelijkbaar niveau (Lambda 0.027-0.036), wat betekent dat je dus 25% tot 50% dikker moet isoleren in vergelijking met een klassieke PUR/PIR of resolschuimplaat. Voordelen van XPS zijn: een hogere druksterkte en de grote vochtongevoeligheid. EPS platen zijn dan weer de meest economische oplossing. Weet je niet welke plaat je moet kiezen? Contacteer onze experten, voor elk project bieden wij de perfecte oplossing.
Wil je een dunnere plaat? Opteer voor resolplaten
Wil je een degelijke thermische isolatie maar met een dunnere plaat? Dan kan je opteren voor een isolatie in resolschuim. De Lambda-waarde van resolplaten (0.018 W/m.K) ligt een kleine 20% lager dan de standaard PUR/PIR-platen. Deze platen uit resolschuim hebben een dampopen bekleding en beschikken over een meer dan degelijke brandweerstand met hun Eurobrandklasse C. Een voorbeeld uit ons uitgebreid gamma: Kooltherm K8.
Een spouwmuur isoleren met minerale wol
Een waardig alternatief voor kunststofplaten als spouwisolatie zijn platen uit minerale wol. Zowel glaswol (Multimax 30 of Mupan Facade) als rotswol (Rockfit Premium, Rockfit duo, Rockfit Mono) hebben een lagere isolatiewaarde dan PUR, PIR of resol maar bieden dan weer tal van andere voordelen zoals hogere flexibiliteit, hogere akoestische waarde, betere brandklasse, lagere verwerkingskosten en niet onbelangrijk: ze zijn een stuk milieuvriendelijker.
Isover Multimax 30
ISOVER Multimax 30 is geschikt voor het thermisch isoleren van spouwmuren; gedeeltelijke of volledige vulling. Deze uiterst performante spouwmuurisolatie leent zich bij uitstek daar waar een doorgedreven isolatie wordt nagestreefd, zoals onder meer ook in lage energie constructies of passieve gebouwen. In dat geval is een plaatsing in meerdere lagen aangewezen.
Rockwool RockFit Premium
RockFit Premium is een extra stevige en waterafstotende spouwplaat (ca. 50 kg/m³) met hoge thermische prestatie. Deze isolatieplaat van Rockwool is ook verkrijgbaar met zwart mineraalvlies voor schaduweffect in vliesgevels met open voegen (RockFit Premium Black). Het is geschikt voor het thermisch en akoestisch isoleren van geheel of gedeeltelijk gevulde spouwmuren en vliesgevels met open of gesloten voegen.
Isolatie van bestaande binnenmuren tijdens renovatiewerken
Ben je aan het renoveren en heb je ruwe bestaande binnenmuren die je wenst te isoleren? Overweeg dan zeker de Wall L Flex PIR-plaat of de Kooltherm K8 Plus . De glaswol die aan de plaat is aangebracht vangt alle oneffenheden op en verhindert zo een rotatie van buitenlucht achter de isolatie. Wil je advies over welke isolatiematerialen je het best gebruikt tijdens je renovatiewerken en de isolatie van bestaande muren? Contacteer ons! Wij helpen u vrijblijvend verder!
Een correcte plaatsing van spouwmuurisolatie
De keuze van een geschikte spouwisolatie is belangrijk. Maar je dient ook zeker voldoende aandacht te hebben voor de nauwkeurige plaatsing ervan.
- zorg dat de platen mooi aansluiten
- volledig vlak aanleunen tegen het binnenblad
- breng een kwalitatieve tape aan om de luchtdichtheid te garanderen
Meer tips over de plaatsing?
Na-isoleren van een bestaande spouwmuur
Bij oudere woningen is de spouwmuur vaak niet voorzien van isolatie omdat men dacht dat lucht voldoende isoleert. Er gaat tot wel 25% van de warmte uit je woning verloren via een niet of slecht geïsoleerde spouwmuur. Bij bestaande woningen is het na-isoleren van de spouwmuur in de meeste gevallen mogelijk en sterk aan te raden. Je kan hiervoor ook kiezen voor het inblazen van een spouwmuur met glaswolvlokken of EPS-parels. Door je spouwmuur te isoleren met de inblaastechniek, verlies je geen ruimte en moet je niets aan je gevel veranderen. Naast de uitstekende thermische voordelen, biedt het ook akoestisch meer comfort en helpt de isolatie ook tegen vervelende tocht. Indien je isoleert via een erkende aannemer, zoals onze zusteronderneming Isolteam, geniet je ook van de huidige isolatiepremies.
ANDERE ISOLATIETOEPASSINGEN
Naast de verschillende soorten muurisolatie heeft Waeyaert-Vermeersch ook het nodige materiaal om daken, vloeren, kelders en gevels van isolatie te voorzien.